2011. augusztus 23., kedd

Csúsztatott palacsinta készült...

... ebben a nagy forróságban, alig bírtam a konyhában megmaradni, de határozottan állíthatom, hogy megérte a megpróbáltatást végigcsinálni :)
Előrebocsátom, hogy ez nem egy gasztroblog, nincsenek saját receptjeim, csak olyan sokszor használtat, jól
beváltat osztok meg, amelyek bármelyik receptkönyvben megtalálhatók.
Ezt a mostanit ismét F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve címűben találtam már sok-sok éve.

Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg cukor
5 dkg vaj
3,5 dl tej
15 dkg liszt

Töltelék lehet cukrozott darált dió, vaníliás cukor, porcukorral kevert reszelt citromhéj, édes túrókrém stb.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéket kevés cukorral (kb. 1 kanálnyit kiveszünk a megadott mennyiségből) habbá verjük, félre tesszük.
A sárgájukat a megmaradt cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk felváltva a lisztet és a tejet - így nem lesz csomós a tészta. Végül belekeverjük a korábban elkészített habot.
A felforrósított serpenyőt olajjal megkenjük (sajnos minden darabnál szükséges) és a szokásosnál vastagabb palacsintákat készítünk, amiknek csak az egyik oldalát sütjük meg.
Hőálló tálon (tányéron) egymásra rétegezzük, amíg sül a következő, a választott töltelékkel megszórjuk (az enyémbe most dió került). Az utolsót fordítva tesszük a tetejére. A sütőben (mikróban) átforrósítjuk, úgy szeleteljük, mint a tortát.

Lányom szerint csokiöntet még hiányzott róla, ezért gyorsan összedobott egy kakaóporból, tejből készültet (mivel készen kapható nem volt a kamrában) :)


Nincsenek megjegyzések: